Програмиране на CNC машини и системи (ФКСТ)
(CNC машини и системи)

Дисциплината „ПРОГРАМИРАНЕ НА  CNC МАШИНИ И СИСТЕМИ” е учебен курс от бакалавърската програма на специалността “ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В ИНДУСТРИЯТА”.

Знанията и уменията по ПРОГРАМИРАНЕ НА CNC МАШИНИ И СИСТЕМИ създават предпоставки за реализация на студентите в различни отрасли на промишлеността, където да осъществяват технологични процеси за металорежещи машини със CNC.

Целта на учебната дисциплина е  запознаване на студентите с разработването на технологични процеси  и управляващи програми за изработване на ротационно- симетрични, корпусни детайли и такива със сложна геометрия върху металорежещи машини със CNC. Разглеждането на програмирането  и настройването на мет. машини със CNC  е на базата на технологичните задачи, които се поставят за постигане  на необходимата точност и производителност. Разглежда се приложението на ръчно,диалогово автоматично и автоматично програмиране с използването на CAD/CAM.

В края на обучението си студентът ще:

  • познава основните команди, технологични схеми и програмирането при обработване на детайли за стругови, пробивно-фрезови, шлифовъчни машини  и обработващи центри;
  • може да разработва технологични процеси, настройва и осигурява точността на обработване на детайлите върху металорежещи машини със CNC.